Interjú Blankenstein Miklós atyával

Beszélgettünk Pestszentimre új plébánosával, Blanckenstein Miklós atyával 2018. szeptember 24-én – állomáshelyének elfoglalása után mintegy másfél-két hónap múlva, mert ez év augusztus elsejével került a pestszentimrei hívekhez.

Szerettük volna jobban megismerni őt és jobban bemutatni az itt élő híveknek is. Ezért kérdéseket tettünk fel neki:

1. Hol és mikor született? Milyen családból származik, mivel foglalkoztak a szülei, van-e, vannak-e testvérei? Milyen volt a gyermekkora? Hol járt általános iskolába, hol járt középiskolába és mikor érettségizett? Hallhatunk-e egy két szót volt gimnáziumi osztályfőnökéről, volt tanárairól?

2. Mikor és hogyan hallotta meg az Úr hívó szavát a papi hivatásra? Hogyan alakultak teológusi évei? Volt-e szélesebb körben is ismert teológiai tanára, s ha igen, ki, vagy kik voltak azok? Mikor szentelték pappá? Milyen állomáshelyei voltak fiatal pap korában kb. 1990-ig?

3. Kérem, beszéljen papi hivatásának az előző 15-20 évéról, tehát kb. 1990től való alakulásáról a pestszentimrei plébánosi kinevezéséig. Nagyon érdekelnek bennünket az országos, az egyházmegyei hatáskörű megbízásai, a szemináriumi funkciói, írói tevékenysége.

4. A pestszentimrei diszpozíciójáról értesülve hogyan készült új állomáshelyére? Konzultált-e elődeivel? Régebbi megbízásaiból melyek maradtak életben napjainkban is – mintegy két hónappal plébánosi kinevezése után? Mik a plébánosi/papi tervei, milyen magánemberi tervei vannak?

5. Milyen idegen nyelvet beszél: németet, angolt, vagy valamelyik szláv-nyelvet; a latin nyelvvel mennyire szoros a kapcsolata?

Természetesen, a kérdésekre válaszok következtek…

Alábbiakban közreadjuk a teljes interjút:

Az oldalt írta és szerkesztette: Szabó László

(Átvett tartalom az ujhirek18.hu weboldalról)